vrijdag 21 januari 2011

Update 21 januari 2011

De uitslag van de scan was goed, dat wil zeggen, er zijn geen kankercellen verderop in de buik teruggevonden. Het ging om een scan met een contrastvloeistof, aankleuringen geven aan als er nog kankercellen zitten. Het enige voorbehoud dat de internist heeft, zijn de snijranden. Hier kunnen altijd nog cellen op achtergebleven zijn en dat is dan niet zo goed te zien. Wij zijn blij met dit goede bericht, dit is hoopgevend!

Minder hoopgevend is het gewicht van Rita. Op het dieptepunt woog ze nog ruim 34 kilo! Sinds een week heeft ze sondevoeding gekregen, een slangetje door haar neus met voedsel en mineralen. Zelf probeert ze dapper te eten, maar haar mond is nog heel droog door de chemospoeling en ze heeft geen smaak, wat ook door de chemospoeling komt. Pa doet enorm zijn best om haar allerlei lekkere hapjes voor te zetten, en Rita doet enorm haar best om die hapjes op te eten, maar het valt allemaal niet mee. Ze is ook onder behandeling van een diƫtiste. Haar gewicht gaat nu weer naar de 38 kilo.

Rita's huid is super droog en gevoelig. Die lieve dames van de thuiszorg smeren haar zorgzaam in, haar katoenen dekbedovertrek hebben we vervangen door eentje van satijn omdat het gewoon schuurde aan haar armen en benen. Inmiddels heeft ze ook een speciaal matras gekregen tegen het doorliggen.

Er komt vier keer per dag thuiszorg voor de verzorging van Rita. Om half acht komen ze de sonde aansluiten, die moet er vier en een half uur aanzitten, om twaalf uur gaat de sonde er weer af en wordt ze gewassen en dan om half vijf komen ze weer, sluiten de sonde weer aan en dan de laatste ronde is om een uur of tien, half elf. Haar stoma moet ook worden verzorgd en/of vervangen. Ook de fysiotherapeut komt regelmatig. En natuurlijk huisarts Moret komt regelmatig kijken hoe het gaat.

Aanstaande dinsdag moet ze weer naar Eindhoven, dan worden de hechtingen eruitgehaald en de arts wilde Rita graag zien. Zo'n ziekenhuisbezoek is een enorme onderneming, je moet je voorstellen dat ze niet verder kan lopen dan van haar slaapkamer naar de woonkamer en dan is zo'n hele reis vreselijk voor haar. Dus als we haar een rit kunnen besparen door een consult telefonisch te doen, dan proberen we dat.

Van te voren kun je je niet voorstellen (en gelukkig maar) wat een enorme impact zo'n operatie heeft. We maken ons zorgen om het langzame herstel maar houden hoop!

#beatcancer

Hartelijke groeten,
Martine

3 opmerkingen:

 1. Vanaf deze plek kan ik alleen maar verontrust lezen hoe het met je gaat. Zet 'm op meis. Hopelijk gaat het snel beter met je. Ik denk in ieder geval regelmatig aan je en wens je het allerbeste.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Sterkte Rita! Ik leef met je mee. Wat fijn dat je familie je zo liefdevol bijstaat. Groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hoi Rita, fijn om weer een update te lezen. We volgen je steeds en denken op een positieve manier aan je. De uitslag van je scan is hoopvol. Dat is fijn en positief. Ik hoop dat je wat gewicht aankomt nu je sondevoeding krijgt. Niet ideaal natuurlijk maar wel beter.
  Wij blijven aan je denken en wensen je veel sterkte bij je herstel.
  groetjes
  Harry en Henny

  BeantwoordenVerwijderen